fredag, juli 30, 2010

Skepp ohoj!


I dag mönstrar matroserna J&J ombord på familjens båt för en veckoslutsseglats (men med motorbåt, vad heter det då? Motsats?). Estland blir tyvärr inte av p.g.a. någon estnisk version av Hangöregattan och ogynnsamma vindar, men kanske... Borgå? Åboland? Barösund? Mitt mål är åtminstone att inte bryta armar och ben av mig den här gången.

onsdag, juli 28, 2010

Och nu är det ännu bättre

Göteborg 22-27.9.2010. Vännerna. Bokmässan. Caféerna. Staden.
Fabulous!

Allt är bara bra, tack*

Nu har vi bott i vårt nya hem i sisådär en och en halv månad tror jag. Och det känns bra. Det kändes lite dåligt en stund då vi upptäckte att vi delar hem med silverfiskar, men nu har vi (läs min snälla sambo) gjort sitt bästa för att spraya bort de ovälkomna invånarna och nu känns det harmoniskt igen. Klart att det är lätt att känna sig harmonisk när det är sommar och man kan grilla i sin egen pytteträdgård och få vänner på besök, men känslan av hem har infunnit sig trots att det ännu saknas tavlor på väggarna och gardiner i sovrummet. Och det är fint. Att sitta på bussen (som hittills alltid har gått precis då jag behövt den) och känna att just här vill jag stiga av.

*) Litterär referens till Moa Herngrens bok. Hon ljuger, jag gör det inte.

fredag, juli 23, 2010

Uudestaan!

Hipp hurra för traditioner! Framför allt är det med gymnasiegänget vi lyckats hålla igång fina traditioner såsom kräftis och julmiddag, men nu artar sig t.ex. Ähtäri-reunionen att bli en återkommande grej. Håller tummarna för att även thanksgiving och inbördes-goes-Ekenäs arrangeras på nytt, så är jag ganska så set för kommande år :).

Ikväll blir det Sill&Grill med lärkorna, en grej som ordnades förra året då vi befarade att det inte skulle bli en kräftis. Det blev det som tur trots allt, men vi fick en ny tradition på köpet!

Kuopio tur och retur

Om jag räknade rätt för två år sedan så blev bostadsmässan i Kuopio igår min tionde bostadsmässa (inklusive tre fritidsbostadsmässor). Inga fanfarer eller röda mattor mötte mig vid porten, däremot var mässan riktigt trevlig och vackert belägen. Kul att nörda på med Dekos mässguide i högsta hugg!

Mindre kul var dock tågresan hem. Tänk fem timmar, tänk 32 grader i kupén, tänk toaletter som inte spolar. Tänk att ni är lyckligt lottade som inte satt på det tåget!

tisdag, juli 20, 2010

Bookish days

Titta, jag är med i en bok:
She [...] writes little observations and ideas for stories with her best fountain pen on the linen-white pages of expensive notebooks. Sometimes, when it's going badly, she wonders if what she believes to be a love of the written word is really just a fetish for stationery.
- David Nicholls, One Day

För övrigt har min favoritnätbokhandel Book Depository mokat så att jag nu får mina beställda böcker i inte ett eller två utan tre exemplar. Jag ska såklart skicka tillbaka de tio(!) extraböckerna så snart de alla har anlänt, men det blir ju lite bökigt med paketering och porto och så. Onödigt. Riktigt pelle faktiskt.

måndag, juli 19, 2010

Nallekarhun naapurissa


Även i år blev det en fin Göteborgsreunion i Ähtäri. Några hade förhiner, men sju "nya" som inte var med förra året gjorde oss till 15 personer mysigt inklämda i stugan. Annars som förut: sol, simning, grillning, Psykologi, sena ljusa nätter, bingo, skratt. Prat om Olofshöjd, Åvägen och Ostkupan, minnen av våra första dagar i Göteborg och hur vi lärde känna varandra. Som en levande reklam för Päivää-Goddag-mentaliteten där vi alla pratade det språk vi kände för för stunden och alla förstod varandra. Fint.

fredag, juli 16, 2010

Hafvet och sjöarne

Vårt lande ligger vid en sjö och jag försvarar därför sjöar in i det sista. Renare varmare vatten utan varken alger eller huggormar. Ibland kan jag dock få en längtan efter Havet, inklusive saltstänkt hud och sand mellan tårna (som ser så fint ut i skrift men oftast är bara jobbigt). Just i dag beror det på att jag igår kväll läste ut Sara Stridsbergs debut Happy Sally. Den var saltstänkt så det förslår, och annars också bra.

Nu funderar jag på vilken färgs Converse som ska få följa med på helgens Göteborgsreunion i Ähtäri. Insjöfinland alltså. Boken är åtminstone vald, det blir One Day av David Nicholls.

torsdag, juli 15, 2010

Müsli och rosévin

De senaste dagarna har tillbringats i Västra Nyland. Först med fina Åbo-vänner hemma hos H...

... som just det här veckoslutet upprätthöll en outstanding bed&breakfast...

... där jag lärde mig att turkisk yoghurt med müsli och jordgubbar är så rätt som det kan bli.

Efter en natt hemma begav jag mig till lande med m&p där vi hade väldigt varmt...

... men svalkade oss så gott vi kunde.

Jag roade mig med böcker som tidsfördriv och fotomotiv...

... men hann även föreviga mammas nejlikor.

fredag, juli 09, 2010

Going west

I dag mot Raseborgs krona. Det är där det händer ser ni.
För övrigt har jag ganska tung väska och det är denna gång ett mysterium. För jag har faktiskt inte så mycket grejer med. Kanske det är min livslott helt enkelt, en tung väska.

tisdag, juli 06, 2010

Inte en utan två

Min fabulösa fästman började dagen med att bli antagen till ytterligare en magistersutbildning. Nu har han alltså två, och blir dubbelmagister en dag. Jag är såklart stolt som en tupp (knäppt uttryck!), men undrar om han vet vad han har gett sig in på. Det här med att skriva inte bara en utan två gradun liksom...

måndag, juli 05, 2010

Match made in heaven


I dag matchade mina skor mitt armband. Det är väl det minsta man kan begära.

söndag, juli 04, 2010

Friggin' fabulous


Min vecka har bestått av solsken, "lediga" dagar, umgänge med en massa fina vänner och ett kusinbarn, brunch (med skumppa), bokläsning, shopping, jordgubbar, glitterbio i utmärkt sällskap (d.v.s. det jag hade valt själv och inte det i biosalongen), stop på terass, cykling, solande på filt, middagar i trädgården, fynd av nytt gott rosévin, körsbär, arbetsintervju, grillmat och allt annat man kan tänkas vilja fylla en perfekt sommarvecka med.

torsdag, juli 01, 2010

Bildgåta


Jag är redo!