söndag, februari 28, 2010

fredag, februari 26, 2010

Våffeltanten


Nu har hon fått ett eget inlägg både här och på Idas blogg. Men det är hon värd, våffeltanten S, som skämmer bort oss och är sådär allmänt supertrevlig och haltar runt med en lös benbit i knät men ändå hittar tid att vandra Slottsskogen runt och baka hela tiden:

Tisdag: Våfflor till frukost
Onsdag: Ida lagade middag - men då kontrade våffeltanten med att baka bröd samt bjuda på efterrätt och portvin
Torsdag: Nygräddade kanelbullar som väntade som nattmat då vi rumlade in från Kelly's mitt i natten

Jag och min surdeg har rest runt världen tillsammans i nio år, deklarerade våffeltanten i onsdags. Lyckans surdegsklump säger jag! :)

He va he

Hjälp! Åh, jag trodde att det var en katt, men det var min arm!

Gårdagskvällen tillbringades på good old Kelly's tillsammans med Idas kurskamrater. Det var fullt när vi kom, däremot var vi bland de sista som lämnade stället, respect(?) för oss finlandssvenskar!
I dag har jag fikat på Fröken Olsson med L och M, och nu är Idas och mina väskor packade och vi turas om att blogga och Facebooka, viktiga saker ni vet. All göteborgsk snö håller på att smälta bort men den hopplösa buss 60 kan fortfarande inte gasa upp för Masthuggsbacken, patetiskt tycker vi! Håll tummarna för att vårt flyg hem åtminstone kommer iväg!

torsdag, februari 25, 2010

Post Scriptum/Pocket Shop

Förresten är det fint med vänner som Ida som inte dör när jag släpar henne till bokhandeln - igen - utan snarare nosar runt lika ivrigt bland hyllorna och köper böcker jag pekar på ;). Fast så har hon också varit kämppis med finaste N, den enda människa jag någonsin väntat på att ska browsa klart i en bokhandel =).

Dejligt

Trots gubbar som sparkar mig på bussen så trivs jag som vanligt så otroligt bra här. Mysiga caféer, god mat, trevliga prylar i butikerna, fina människor. Pocketshops bokrea som innebär -25 % på alla produkter. Nu kan jag resa hem och fördjupa mig i (bland annat) Siri Hustvedts Shaking Woman och antologin om nollnolltalet.

Minus dock för gubben på Konstmuséet och kvinnan i Cubus som svarade mig på danska. Ei näin!!

onsdag, februari 24, 2010

Snö + Göteborg = kaos

Fridfulla göteborgare som plötsligt tränger sig in på bussen eller skriker åt busschauffören att åka vidare då bussen stannar före ändhållplatsen. Fridfulla göteborgare som plötsligt sparkar mig på foten(!) för att jag tillsammans med många andra går in i bussen genom den ena dörren medan passagerarna kommer ut genom den andra dörren.

Fridfulla göteborgare som blir helt förbytta av snö.

tisdag, februari 23, 2010

Goa Götet

Hälsningar från ett soligt och snöigt Göteborg! Bussarna orkar inte klättra upp ända till Masthugget där Ida bor, men annars är allt prima. Imorse bjöds vi på färska våfflor av en av kämppisarnas mamma som också är här den här veckan, najs!

Jag har redan lyckats skaffa en lila Pocketshop-påse, och märkte dessutom att den svenska bokrean drar igång på torsdag d.v.s. då jag ännu är in town! Najs det också!

söndag, februari 21, 2010

Suurenmoinen Savo

Det är en fin känsla att befinna sig i St Michel omgiven av många människor som pratar om mie ja sie och fast det är två år sen sist få en massa kramar och Ihana nähdä taas och skåla i skumvin och känna att också bland de här människorna kan jag känna mig som en i gänget. Och så kan man åka bil längs nattliga vägar och springa till huset i knarrande snö med blombuketter i famnen och ännu äta en nattlig smörgås och kanske en bit juustokakku och sedan klättra upp för trappan och sova i rummet på loftet tills det är morgon och det knackas på dörren och bordet är dukat och det är dags att åka hem igen.

torsdag, februari 18, 2010

Februaritorsdag

Mamma var här på besök i veckan, en av de sista gångerna det är aktuellt här i Åbo! Kul var det som vanligt, och god mat serverades som vanligt :). Lillebror kände sig nostalgisk över att det är ett år sedan han stod och skrek på ett lastbilsflak, för min del är det redan fem år.
Nu har jag har packat en del av allt stuff jag behöver med för veckoslutets festligheter i Savolax och inkommande vecka i Göteborg, och ska nu parkera mig i soffan med fästmannen, Flash Forward och Susanna Alakoskis nya bok Håpas du trifs bra i fengelset.

Och så har jag knepat ihop en enkät om bok- och läsvanor (prackar på mitt huvudämne/intresse på mitt biämne all the time). Så alla ni som har fått ett litet mail av mig, klicka iväg in på enkäten bums! :)

måndag, februari 15, 2010

Anfall av akut nostalgi

Sitter här och lägger etiketter på blogginläggen, lite då och då liksom. Speciellt då jag borde göra andra saker såklart. Hittar det här inlägget och gläds över att jag ju befinner mig där om precis en vecka. Kanske inte lika soligt och varmt den här gången, men det kan jag bjuda på.

Guilty as charged

My early To Do Lists tended to be lists of books that I wanted to read, and each time I read one I got a tick. Now, while the writing of a list can be a reward in itself, as any veteran To Do Lister will attest, the real pay-off is the satisfaction that comes from ticking, crossing, or scribbling an item of your list. With one neat action a task that has been bugging you for the longest time is utterly obliterated. Pow! It's gone. Nothing beats a hard-won tick off the list.
- Mike Gayle

Jag skriver fortfarande upp böcker som jag vill läsa, antecknar dem i en liten svart Moleskine. Högst upp på min To Do-lista finns väl "Skaffa sommarjobb". Tråkigt men sant.

fredag, februari 12, 2010

Sultan-flapper?

Ikväll ska vi på fest med Charleston-tema. Och jag har serious problems med att få klädseln att fungera. Var bombsäker på att jag hade svart sammetsband hemma, men nu hittar jag inte det någonstans. Medan sambon har skickats ut på uppdrag har jag experimenterat med sjalar och hittills uppnått looken pirat, sultan och cancerpatient. Not so much flapper though.

Det är kul med maskerad/teman då man har en bra outfit. Annars är det sådär.

Mogen

Nåja. Det var ju inte så farligt. "Den lättaste tent du någonsin skriver" sa M igår, och det stämde ju. Och det var samtidigt bra att få in lite tentvana (hittills inte en enda tent detta läsår) eftersom jag i slutet på mars ska skriva en hemsk juridiktent. Igen.

torsdag, februari 11, 2010

Kära nån

Kommatecken som saknas. Citationstecken som inte omvandlats till kursivering, och rentav en ful liten särskrivning. Pinsamt, jag vill:
a) Bryta mig in på Språkcentret, grabba tag i min avhandling och rusa därifrån eller
b) Gräva ner mig under täcket och försöka acceptera att jag kommer att uppfattas som språkhandikappad

Vad lär vi oss av detta, barn? Jo:
1) Läs igenom er slutgiltiga (riktigt slutgiltiga!!) text i utprintad version
2) Skriv ert mognadsprov så fort som möjligt så behöver ni aldrig titta åt kandin/gradun igen

Kvällen borde ägnas åt lite inbördes beundran. Som ni kanske förstår beundrar jag nog inte mig själv särskilt mycket just nu.

Moget

Imorgon ska jag skriva mitt mognadsprov för kandidatavhandlingen. Känner mig lite nervös faktiskt, även om alla säger att det inte är något att vara nervös för. Ja, jag har en utmärkt svenska och nej, jag har inte plagierat texten någonstansifrån. Men nu är det ju cirka två år sedan jag skrev huvuddelen av hela eländet, tänk om Mister R försöker haffa mig för plagiat och jag sedan sitter där och undrar vem det egentligen var som tyckte vad om dystopier?

Ska lägga mig på soffan och läsa igenom mästerverket nu. Håll tummarna imorgon, i arla morgonstund kl.08.15 då frågorna smälls ner framför mig!

onsdag, februari 10, 2010

Oväntat

Sitter som bäst i ett mycket nytt och mycket tyst ASA-bibliotek och nedtecknar citat av vikt för en uppgift i marknadsföring. Mitt i boken Marketing Research - An Applied Approach stöter jag plötsligt på en summering av novellen "South of the Border, West of the Sun". Författaren till texten står inte utskriven annat än i fotnoterna, men jag känner ju såklart igen en Murakami-titel då jag ser den.

Didn't see that one coming.

tisdag, februari 09, 2010

Told you so



Det var väl det jag visste. Nötter är farliga.

Hedersgäst

Allt gick bra, det lektes och sovs och promenerades runt kvarteret. Och det blev allt lite tomt då hon åkte hem igen.

måndag, februari 08, 2010

Makaronimåndag

J och vännen J tittar på Super Bowl, själv har jag tillrett en makaronilåda som nu står i ugnen och doftar gott. Heteronormativt så det förslår, men i vårt försvar vill jag föra till protokollet att det är J som står för 90 % av matlagningen hemma hos oss. Och för den andra J kockar jag dessutom gärna då han låter oss hundvakta det lilla charmtrollet Aada ikväll :).

Ungefär så spännande är min måndag. Lite dramatiskt var det kanske imorse då en av gruppmedlemmarna petades ur projektgruppen. Uuuh.

onsdag, februari 03, 2010

Force quit

Lite sur blir man allt. Då man känner att det nu är dags att ta tag i det där vaga projektet kallat gradu, att öppna Word-filen och sniffa på den lilla mängd text där finns. Läsa lite i uråldriga kandidatavhandlingen för att få inspiration och samtidigt repetition inför mognadsprovet. Köra lite copy paste och försent minnas att det i kombination med fotnoter inte går med MacWord, allting låser sig.

Undra om man ska ta ett låst Word som ett tecken på att det hela var en dålig idé.

tisdag, februari 02, 2010

Fail & success

Försökte låna en bok via ALMA i dag, det gick inte eftersom jag är satt i låneförbud. Whaaat? Visst hade jag ju fått mail från "Xbo Akademi" om att böckerna är försenade, men jag trodde att jag hade plenty med tid att råda bot på problemet innan låneförbudet slår till. Apparently not. Nu gäller det att gå till ÅAB med svansen mellan benen och betala straffavgift. Fast det kan jag bjuda dem på, så många böcker som jag har hittat i deras gigantiska databas. Å andra sidan kan man ju tycka att de kunde bjuda mig, deras trognaste kund, på de där nio eurona...

Men lite success också: höstens bautakurs i marknadskommunikation klirrade i dag in i Sture med en skinande blank femma efter sig. Läraren hade skrivit trevliga kommentarer om att jag uttrycker mig bra i skrift och att jag kunde försöka omarbeta mitt slutarbete en aning och sedan publicera det i en litteraturvetenskaplig populärtidskrift. Vet nu inte om det finns några sådana som dessutom skulle vara intresserade av mina åsikter om sociala medier, men hojta till i så fall! Jag ska sitta här och känna mig lite stolt en stund.

måndag, februari 01, 2010

En våg av Åbo

Var en sväng in till centrum i dag. Skulle göra en observation i bokbranschen och gick till Akademen (ibland gillar jag verkligen mina studier!). Gick ut därifrån med två böcker och kan därmed konstatera att folk ofta gör hastiga/förhastade(?) inköp på bokreans slutrusch.

Men också: människohavet som myllrar fram då det blir grön gubbe i korsningen där Forum och Hansakvarteret nosar på varandra. Böljar åt alla håll, forsar fram, sköljer över Eriks- och Auragatan. Insåg att det är någonting jag förknippar väldigt starkt med Åbo.

Blogg-blaj

Jag och mina fellow-projektkursdeltagare har i dag startat den alldeles fantastiskt intressanta bloggen om vårt projekt med ÅA-broschyrerna. Jag ska ta och länka till den inom kort, jag förstår att ni brinner av iver av att få läsa den ;). Men först behöver jag lite hjälp - vi tänkte att vi använder oss av ett finlandssvenskt bloggverktyg eftersom ÅA är så finlandssvenskt och ankdammigt och mysigt. Föga anade vi dock att nya ratata.fi är så... simpelt. Varför syns inte mina Enter-slag i blogginlägget, nu är det bara en enda lång text? Hjälp!

Uppdaterat: Fixat! Tacka vet jag Facebook och människors html-kunskaper! Och Blogger för den delen, men det hör väl inte hit.
Och broschyrbloggen hittar ni alltså här.

Saken är biff

Om tre veckor åker jag till Göteborg. En av alla saker som gör staden så trevlig är att det finns en massa trevliga caféer och restauranger att besöka. En av dessa restauranger är danska Jensens Böfhus som jag inte tänker missa - för samma pris som en McDonald's-meny next door får man en mumsig biff med valbar potatis och sås (lunchtid, på kvällen är det dyrare men då får man också äta så mycket potatis och sås man orkar).

Det finns bara ett teeny tiny problem. De tre människor jag känner bäst i Göteborg är alla vegetarianer.