fredag, oktober 31, 2008

Dag 6 av 15

Besökskavalkaden fortsätter; igår vinkade jag av Malin och tre timmar senare mötte jag Ninnu och Ida vid tåget :D Det är trångt men mysigt i mitt rum (hmm, återkommer till den saken då vi festat klart...) och på programmet står (framför allt?) partyparty ;) Nu ska vi iväg på en födisfest och sedan vidare ut. Imorgon är det Chalmers halloween-party som gäller!
Telia hade kampanj i Nordstan och M och jag var inte sena att utnyttja tillfället :D
Susanne från Berlin pratar jag med och/eller ser jag varje dag =). Här är vi på Kelly's.

Malin och jag på min italienska grannes avskedsmiddag. Ironiskt nog äter vi pizza :)

Mina nya roommates getting ready för allt Göteborgs kan erbjuda

söndag, oktober 26, 2008

Söndag förmiddag

Vad är väl bättre än att en lugn söndag förmiddag höra en knackning på dörren; det är min tyske granne som ska laga plättar och vill bjuda mig på några!!

I dag påbörjas mitt 15 dagar långa besöksschema med en långväga gäst från Frankrike! =)

fredag, oktober 24, 2008

Göteborg mon amour

Vädret här är så ruggigt det bara kan bli i en stad vid havet; regnigt och stormigt och grått! (Fast kanske är det som M skrev i ett mail, att allt är bättre bara för att det är i Göteborg). Efter en promenad till Systemet på förmiddagen (hmm, det där lät inte bra :P) har jag suttit hemma och stönat mig igenom science fiction-romaner och teori kring dem. Stan känns lite öde då A, L, S, S och L alla är out of town, men Susanne har lovat laga pizza och hon tyckte att en vinflaska var för lite så vi har laddat upp med en hel bag-in-box :D Är helt övertygad om att kvällen blir superb, vi kommer så bra överens =). Pappa frågade igår vilket språk vi talar, ööh, svenska såklart! Det talar jag med alla mina närmaste vänner här (också). Är väldigt imponerad av alla utbyteselevers svenskakunskaper!! Å andra sidan tycker de att min engelska är felfri och att det är så häftigt att jag kan tala finska =). Allt är relativt I guess.

Är så nöjd med mitt val av studiestad, Australien får helt enkelt bli mål för en lång resa någon gång i framtiden =). Jag tycker om att nära&kära har haft/kommer att ha möjlighet att hälsa på mig och se hur jag har det, och att jag kan komma tillbaka hit under våren medan många ännu studerar här. Tack vare de härliga människorna jag träffat här har jag sedan golvutrymme reserverat åt mig när jag någongång reser till Berlin eller München. För att inte tala om de exotiska städerna Helsingfors, Jyväskylä och Vasa :D.

Inte bara jag gillar Sverige; holländska K föredrar Göteborg framom hemstaden Amsterdam! Liiite rätt åt sambon är det att hans föreställningar om fantastiska Tyskland raseras medan jag skryter på om hur bra allt fungerar i bra-iga Sverige (inte hans favoritland på jorden). Tyvärr går ju dock Tysklands dåliga sidor ut över mig också; veckorna utan Skype-kontakt bara rinner iväg =(.

torsdag, oktober 23, 2008

Underbart på Uppstigen

Gothenburg I came back to you, sjunger Maia Hirasawa på CD:n N skickade (tusen tack!!) och jag vill absolut göra som Maia och återvända för ett besök på våren! Det känns bra att ha "bestämt" sig eftersom många av mina nya vänner stannar kvar här och det blir härligt att återse dem igen innan vi sprids för vinden för gott!
Här har det stormat och regnat mycket de senaste dagarna men jag har det väldigt bra; pluggar mycket om dagarna men hittar på något kul om kvällarna (har t.ex. varit på bio tre gånger på sex dagar :D). Ibland överfalls jag av små melankoliska tankar om saknad men främst att jag kommer att sakna mitt liv här - och det är ju det bästa, att trivas så bra!
Snart får jag dock påminnelse i väldigt konkret form (brev och mail fungerar också utmärkt!!) att det finns fina orsaker att vara i Finland också; mycket besök väntas inom de kommande veckorna, faktiskt blev ytterligare ett ex tempore-besök bestämt för bara några minuter sedan (bara flygen går att boka)! Hurra!

På en irländsk pub efter biobesök nr 2 (Baader-Meinhof Komplex). Jag, Alex (München), Kyra (Amsterdam), Susanne (Berlin) och Elisabeth (München)


Suomi-team Salla, Sanna och Lotta tillreder maten inför den finska kvällen

Våra nöjda gäster Alex, Anton (Toulouse, Frankrike) och Susanne med salmaren i högsta hugg

torsdag, oktober 16, 2008

Halvvägs på lördag

På tisdag blir det två månader sen jag flyttade hit. I dag bokade jag flygbiljett hem till Finland (oh, the things you do when you're supposed to work on your hemtent...). Om exakt två månader lyfter planet, tungt lastat med alla mina prylar, och mitt utbyte är över. Det känns... konstigt. Ett återbesök under våren blir nog ett måste.

onsdag, oktober 15, 2008

Cafésittandets innersta väsen*

Hej alla litt.vetare, så här ser bokrummet på GU:s litt.vet-inst ut! Lite mer imponerande än vårt, här finns desssutom två sköna fåtöljer, för sköna faktiskt eftersom jag satt och nickade i den ena på tisdag morgon då jag borde ha fördjupat mig i teori om Victoria Benedictsson :D. Ett minus i GU:s marginal är dock att att detta rum är låst och hence kommer man åt det endast då litt.vets expedition (ja-a, det finns en sådan, vi talar lite annan storleksklass än ÅA här ;)) är öppen, d.v.s. office hours mellan 9-17!


Ett stort plus med Sverige är att man kan gå på café ensam utan att känna sig underlig. Så när jag tröttnar på att stirra på mina ljusgula Olofshöjd-väggar kan jag ta skolböckerna under armen och bege mig iväg någonstans. Min favorit är finfina Café Zenit som även N och K föll för, där får man gooood mat och gott té och där är ljudnivån passligt låg/hög för att man ska kunna koncentrera sig! Det ligger dock lite längre bort, så i dag var jag på Wayne's Coffee som ligger i anslutning till en bokhandel, där kan jag låtsas att jag är i London igen (där har nämligen åtminstone de stora kedjorna så gott som alltid ett café i anslutning till själva bokhandeln, me like!) :). Ibsen avverkades och ett brev avslutades. Vem är den lyckliga...? :D

*) En gång för länge sedan skrev jag studenten, och då hade min ena uppsats i modersmål denna rubrik. Påhittad av Studentexamensnämnden, inte av mig!

tisdag, oktober 14, 2008

My ABC

Fredagsfröjd: Att trötta efter disputationen skippa regnig Kulturnatta och i stället äta middag hos S, dricka sig väldigt fnissig på cider och boka hostellnatt i Köpenhamn i december! Värmen av att ha hittat en god vän.

Lördagslycka: Ex tempore-besök in till stan för att insupa Göteborgsatmosfär. Prat och skratt på puben, än mer av det då bekanta ansikten skådas i CO:s fönster på vägen hem.

Söndagssorg: Stegring. Uttråkad.

Måndagsmania: Se föregående dag.

Tisdagstjohejsan: Middagen som ska tillredas i tyska och franska vänners sällskap. Tisdagstja för att inte ha varit flitig... :P

fredag, oktober 10, 2008

I feel good

Feel good 1: Ni vet den där känslan av att gå längs Biskopsgatan och hälsa på människor till höger och vänster. Den känslan infann sig här för flera veckor sedan. Jag tycker om att ha etablerat kontakter lite här och var som hälsar på mig på gatan eller i skolan. Både "utländska" och svenska!

Feel good 2: För några dagar sedan kände jag för första gången att det kanske kanske kommer att vara okej att åka tillbaka till Finland så småningom. Jag är definitivt inte färdig med Göteborg än, men just nu känns det som om jag kanske har en chans att bli det.


Högarna av oläst kurslitteratur tornar fortfarande upp sig skrämmande höga, och nu pockar dessutom tre hemtentsfrågor på uppmärksamheten... Jag var dock lite duktig i dag och gick på en disputation på litt.vet., Nina Björk som skrivit avhandlingen "Fria själar" som bl.a. tangerar Victoria Benedictssons författarskap som vi ska diskutera nästa vecka på genuskursen. Disputationen var förresten förvånansvärt "oproffsig" jämfört med hemma; den blivande doktorn och opponenten satt mest och chillade i sina stolar i lösa koftor och publiken var inte alls uppklädd. De tycks dock ha en betygsnämnd här, men jag stannade inte för att höra vad de kommit fram till, det var nämligen "mingelpaus" emellan.
Ute är det värsta regnrusket men jag ska tillsammans med en tékopp försöka läsa lite i en spionroman som utspelar sig i öknen (populärlitteraurkursen som spökar) innan det är dags för middag med S. Inget mer spännande denna kväll alltså :D.

onsdag, oktober 08, 2008

Fina oktoberdagar

De senaste dagarna har tillbringats på bästa sätt - i Jonathans sällskap! Trots att tiden naturligtvis kändes för kort hann vi med mycket roligt! Att jag dessutom fick honom att erkänna att Göteborg inte bara är en ok utan rentav väldigt trevlig stad var ju fantastiskt! ;) Efter att ni läst detta inlägg kan ni gärna läsa Jonathans Göteborgsrapport här!


Vi har promenerat runt stan och jag har försökt visa honom "mitt Göteborg". Shopping hann vi också med och J fyndade lite grejer även om han inte var lika duktig som mina tidigare gäster ;). I hans försvar måste dock sägas att han tyvärr var tvungen att släpa alla sina Tysklandsgrejer hit eftersom han ännu inte fått sitt studentrum utan bott/bor på hostel i Frankfurt, så väskorna var inte direkt tomma då han kom....



Då man får besök är det ju också roligt att passa på att se nya och/eller turistiga saker och vi bongade en hel del; Universeum (typ blandning av Heureka och Högholmen) tillsammans med Alex och hans besökande flickvän Katrin, Utkiken/Läppstiftet 86 m.ö.h. med utsikt över hela staden samt Botaniska trädgården. Åh, vad fint där var! Vi hade dessutom världens finaste väder, och det var bara synd att ingen av oss är lika proffsig på att fota som t.ex. Ninnu eller Antto! :)

Jag är glad över att Jonathan hann träffa alla mina nya vänner här så att han förstår varför jag trivs så bra! Många nya ansikten för honom blev det framför allt på Kanelbullens dag då vi fikade i Haga och åt enorma bullar som dock inte var lika goda som de på Succes/Café Esplanad i Helsingfors!
Mat blev annars också ett genomgående tema, framför allt eftersom vi var tvungna att testa de två danska biffrestaurangerna som finns i stan, Jensens och Hereford :D. Jag kan med glädje rapportera att båda fick mycket gott betyg!
Som grädden på moset för de senaste dagarna blev i alla fall för mig underbara Ane Bruns konsert på söndag kväll. Nina Kinert var en trevlig warm up, och sen kom Ane in och sjöng och sjöng. Man fick valuta för pengarna och jag gick helt upp i musiken och var lika uppe i varv efteråt som Kristin var efter standupen en vecka tidigare, även den på Storan!

fredag, oktober 03, 2008

Inte länge nu

Hipp hurra, i dag blir jag sambo igen, för hela fem nätter :).
Denna vecka har mest bestått av läsande, lite småroligt har jag dock hunnit med om kvällarna som tur. Måste ju få andra intryck än postrukturalism och annat sprittande!

Nu ska jag ännu försöka göra något vettigt i några timmar, på kvällen ska jag sedan möta Jonathan vid flygbussen! Tror bestämt att jag ska försöka klämma in socialiserande på en after work före det, annars sitter jag bara hemma och tittar på klockan :).
Imorgon är det Kanelbullens dag och det ska vi utbyteselever fira på regelrätt sätt!

onsdag, oktober 01, 2008

Intensivstudier

Alla som någon gång läst litteraturvetenskap vet att det brukar vara rätt så mycket att läsa till varje föreläsning/seminarium. Nu läser jag dessutom mer litt.vet. samtidigt än jag någonsin gjort tidigare (15 + 7,5 + 7,5 = 30 sp, eller högskolepoäng som det heter här). Hemma fyller jag ju ut med biämnesstudier där det mest är fråga om panikläsning inför tenterna ;). Nu är det ju dessutom fråga om "stora" kurser så arbetsbördan är naturligtvis anpassad efter det. Mycket läsning varje vecka blir det alltså här!

Kombinera sedan detta med att jag inte läste en rad medan Kristin var här. Och att det varit mycket rådd med föreläsningarna i teorikursen så att vi denna vecka i stället för en föreläsning har tre föreläsningar (som man såklart ska vara förberedd till!)! Och att jag försöker läsa ikapp för alla kurser för att inte behöva läsa när Jonathan är här. Resultatet blir en ganska mör Jessica. Nio (föreläsnings)timmar litteraturteori på en vecka är mycket! Speciellt då jag utöver det har två timmar populärlitteratur, tre timmar litteratur&genus och x antal timmar självstudier hemma och på biblioteket!